2 marathons in 1 maand: crazy?

Het was begin februari, ergens op een feestje in Limburg. Daar kreeg ik de vraag: "Doe je mee aan de marathon van Eindhoven op 13 oktober 2019?" Ik dacht na over het voorstel, stemde in en zette mijn streefdoel op 3 uur en 10 minuten. Dat komt overeen met een gemiddelde van 13,5 km/uur, en dat 42 kilometer lang. Challenge accepted!

De marathonvoorbereiding: start

In mijn eerdere blog over de opbouw naar mijn eerste marathon gaf ik aan dat er verschillende manieren zijn om een marathon te lopen. Ik koos toen voor de comfortabele manier. De marathon van Eindhoven wordt gekenmerkt door zijn vlakke parcours. Daarom mikte ik op een zo goed mogelijke tijd in een zo efficiënt mogelijke voorbereiding.

Eind februari kwam er een serieuze kink in de trainingskabel, na een val met de fiets. Het verdict? Een stevig gekneusde knieschijf en gebroken neus. Eerlijk: mijn mentale kracht werd voor de eerste keer op de proef gesteld. Maar ik draaide de knop snel om en besloot zo effectief mogelijk te herstellen. Op 17 maart begon ik voorzichtig met de echte voorbereidingen voor de marathon. Nog 7 maanden tot de big day, dus perfect op schema!

Een uitgekiend marathon trainingsschema

Efficiëntie werd mijn sleutelwoord. Ik stippelde mijn marathon loopschema zorgvuldig uit, tussen mijn job, gezinsleven en andere activiteiten door. Het resultaat? Gemiddeld een tiental marathontrainingen per maand, met vooral tempolopen aan marathonintensiteit. Tijdens mijn vakantie in juli plande ik een ‘zwaardere’ trainingsweek van zo’n 60 km (wat best meevalt in vergelijking met standaardprogramma’s). Daar bovenop fietste ik nog een drietal keer van Leuven naar Noord-Limburg: een tocht van ongeveer 100 km. Waar een familiebarbecue niet goed voor is!

Twee weken voor de start kreeg ik een duidelijke waarschuwing van mijn rechterhamstring. Het gevolg van een verlaagde belastbaarheid in een heel stressvolle werkperiode. Het probleem werd zorgvuldig weggewerkt, maar zaaide toch wat twijfels. Een tweede uitdaging op mentaal vlak! Maar opnieuw bleef ik niet bij de pakken zitten: dit kleine stapje terug zou me alleen maar sterker maken. Tijdens een marathon is mentale weerbaarheid trouwens part of the game.

De laatste weken bereidde ik me fysiek tot in de puntjes voor, dankzij de metingen met de MultiscanPro en de SportMed-Metingen op de loopband. Nog even op afzondering, de kids afgezet en een overnachting met vrouw en mental coach Miet Leijssen in Eindhoven. Beter kon ik mij de finale aanloop niet voorstellen!

Running time: 13 oktober in Eindhoven

Toen brak D-day aan. Het was een stralende dag, meer dan 20° rond de middag en nog eens een strakke wind... niet echt ideale omstandigheden dus.

En toch maakte ik een beginnersfout. Te weinig gedronken, even te lang zonder bevoorrading en jawel, op 38 km kreeg ik een eerste kramp. Vaarwel goede eindtijd ... Halfweg de marathon lag ik amper één minuut achter op mijn vooropgestelde tijd. Uiteindelijk finishte ik in 3 uur en 25 minuten. Best tevreden, want het was een zware editie. Maar toch liet het mij niet los …

Control the controllable!

De physical coach in mij had al vrij snel het gevoel ‘dit kan beter’. En waarom niet profiteren van de goede conditie die ik - voor mijn doen - toch had opgebouwd? Als je zo'n challenge in gedachten hebt, moet je het in de eerste plaats al eens durven uitspreken onder het motto: F.A.I.L fast - First Attempt In Learning.

Mijn goede vriend Jonathan was ‘at the right moment in the right place’. Hij stelde onmiddellijk voor dat hij wel een parcours zou uittekenen. Een vlakke route met wat kanaalzone, Dijle en Demeroevers, en dat in het weekend van 16 - 17 november. Voor de 2e keer zei ik volmondig: “Challenged accepted!”. Als training voor deze marathon ging alle focus naar het herstel van mijn lichaam, maar mijn hoofd kon niet wachten om te vertrekken.

Marathon lopen poging 2: mét succes

Alsof het voorbestemd was, kreeg ik met een bijna windstille namiddag en een temperatuur van 6° - 7° mijn ideale weeromstandigheden voorgeschoteld. Alles onder controle. En jawel, een vlotte loop, 2 minuten voorsprong op mijn beoogde tijd na 21 km en geen enkele dip. Ik liep de marathon uit in 3 uur en 8 minuten. I did it!

De dagen erna voelde ik enkel een beperkte stijfheid in beide bovenbenen bij het afdalen van de trap. Ondertussen kan ik met veel voldoening mijn nieuwe kennis doorgeven aan andere sporters. Een dikke, gemeende ‘dank u wel’ aan iedereen die me door dik en dun steunde in deze nieuwe challenge!

Zelf trainen voor een marathon?

Is dit een oproep om iedereen uit te dagen om binnen de maand 2 marathons te lopen? Zeker niet! Ik geef graag mee dat een marathon lopen op verschillende manieren kan. Van comfortabel uitlopen tot ‘de race tegen de klok’. Het kiezen van jouw juiste insteek is cruciaal en bepaalt de volledige voorbereiding. Zorg ervoor dat je jouw puzzel samenlegt op het vlak van:

  • Blessurevrij blijven: sterkte-zwakte analyse van je lichaam, programma’s op maat, tussentijdse evaluaties, …
  • Voeding: voor, tijdens en na
  • Materiaalkeuze: type loopschoenen, kledij, …

Zelf een marathon lopen? In de Sportpraktijk geven we je een antwoord op al jouw vragen en bieden we een compleet netwerk ter ondersteuning. Van een grondige screening tot onderbouwd voedingsadvies.Veel loopplezier.

Koen


Meer items 2 marathons in 1 maand: crazy?

Fysiek En Mentaal Fit De Zomer Door!

Fysiek en mentaal welbevinden hand in hand. We breiden ons team uit met Klinisch- en Sportpsychologen Zara Van de Ven en Lynn De Block. Op fysiek vlak zagen we tijdens Corona diverse blessures ontstaan dus geven we een stevige korting voor de Physimax-screening:: gezond en verantwoord sporten!

De Multiscan Pro: jouw gezondheidsscan

Hoe gezond is jouw lichaam? Test het in de Sportpraktijk met de Multiscan Pro. Een bodyscan die een breed inzicht verschaft over jouw lichamelijke toestand.

3 tips voor meer energie voor, tijdens en na de werkuren!

Health en wellbeing in company: welke basiselementen moeten zeker aanwezig zijn op weg naar meer veerkracht!

Gezond telewerken met Sportpraktijk

Werk jij de komende weken voornamelijk remote op je laptop? Heb je thuis aan de eettafel ook een crisisbureau ingericht? Of ben je van nature een doorwinterde telewerker? Sportpraktijk helpt je graag gezond te leven, zelfs als de omstandigheden je verplichten om thuis te werken. Geniet nu van online personal coaching, op maat van jouw tijdschema en jouw behoeften.

Verbeter jouw immuniteit! Wist je dat...

Wil je in tijden van het Corona virus en zijn negatieve impact ook actief iets doen ter preventie van en om je immuniteit algemeen te vergroten? Stress, beweging, slaap, vitamine C en D, zink en jawel paddestoelen helpen jou om ziekte te voorkomen en meer weerbaar te worden

Verantwoord sporten in jouw club!

Aan de hand van een inspanningstest (lopen of fietsen) worden je lichaamssamenstelling en fysieke gezondheid in kaart gebracht en krijg je een programma op maat van je sportieve of gezonde doelstelling

CASE: Sporter in de kijker – Paul

Toen de weegschaal meer dan 100 kg aanwees, besloot cafébaas Paul in 2018 dat het tijd was voor actie. Hij contacteerde Sportpraktijk met de vraag om hem professioneel en intensief te begeleiden ter voorbereiding van een avontuurlijke tocht door de Franse en Zwitserse bergen in april 2019.

CASE: Patiënt in de kijker – Tineke

Tineke klopte aan bij de Sportpraktijk met aanhoudende, zware lichamelijke klachten. Dankzij de juiste trainingen en behandelmethoden is Tineke nu weer veel sterker! Een case over doorzettingsvermogen.

Van 18,9 km naar 42,195 km in 3 maanden! Mijn eerste marathon...

Sportkinesitherapeut en physical coach Koen Joosen legde alle puzzelstukjes samen om op korte tijd op te bouwen naar zijn eerste marathon. Wil je weten welke rol blessurepreventie, voeding, materiaalkeuze,... speelden in het succesvol uitlopen? 

Redcord training

Via het Redcord systeem is het mogelijk om kracht, balans en coördinatie in één training te implementeren. Daardoor is het een heel complete training die perfect complementair is met de sportspecifieke trainingen!

Stabilisatie-kracht sessies

In de small group trainingen leggen we de klemtoon op blessurepreventie. Deze trainingen helpen je ook om sterker te presteren. Onder het motto "samen trainen is veel plezanter" koppelen we fun aan resultaat!

Bedrijf 'on the run': Easics

Sportbegeleiding voor bedrijven. Easics neemt deel aan de North C Trail en schakelt de sportcoaches van Sportpraktijk in. Lees hier hun verhaal.

Bedrijf in beweging : gemeente Neerpelt

Afgelopen week gaven we de ‘kick-off’ bij de gemeente Neerpelt! Burgemeester Raf Drieskens zet al enkele jaren in op welzijn en gezondheidsacties voor het gemeentepersoneel en dit jaar besloot hij een stapje verder te gaan voor de 150 medewerkers! 

Bedrijf in de kijker: Ipcos

In onze ogen zijn medewerkers van bedrijven allemaal atleten die dagelijks toewerken naar topprestaties. Om hun lichaam en geest optimaal te laten functioneren is beweging onontbeerlijk. Ipcos koos voor een samenwerking met de Sportpraktijk om zijn medewerkers in beweging te zetten.

Get control over your body and make your business grow!

Voor elke ambitieuze ondernemer die zijn business als een topsporter runt, geldt: "mens sana in corpore sano": de basis kan je niet verloochenen! Maak je eigen lichaam sterker en win in veerkracht om jouw onderneming verder te stuwen in de goede richting!

Blessurepreventie @ hockeyclub KHC Leuven

Personal coaches Jente Schaepherders en Koen Joosen waren vorige week te gast bij KHC Leuven voor een workshop 'Blessurepreventie bij jeugd en volwassenen'. Je verbetert prestaties en blijft blessurevrij door kracht, lenigheid en stabiliteit te trainen. Het integreren van specifieke oefeningen per categorie is het ultieme doel!

C-VALLEY LEUVEN: "Mentaal kapitaal" door Better Minds at Work op 13/11/2018 @Researchpark

Op dinsdag 13 november ontvangt de werkgroep Sport & Welzijn Miet Leijssen van Better Minds at Work voor een workshop Mentaal Kapitaal.

C-Valley Leuven: Koen Joosen trekker van werkgroep "Sport en Welzijn"

C-Valley Leuven is de recent opgerichte vereniging van bedrijven gevestigd op het Research Park Haasrode en de Ambachtenzone Haasrode. Activiteiten in verband met mobiliteit, beveiliging, goederenstromen, duurzaamheid, verfraaiing en vergroening van het terrein, gezondheid op het werk, gemeenschappelijke sportactiviteiten komen aan bod.

5 jaar Sportpraktijk!

Van enkel sportrevalidatie vroeger naar een totaalaanbod nu met blessurepreventie en sportbegeleiding voor zowel individu, club en bedrijf! 5 jaar sportpraktijk in een notendop...

De waarheid over suiker, gezondheid en prestatie

Over suiker wordt veel gepraat en geschreven. Feiten en meningen, maar ook fabels en mythen. In deze workshop krijg je meer inzicht en wetenschappelijk onderbouwde adviezen in verband met suiker, gezondheid en prestatie.

Summer Bootcamp met Siebe Hannosset

Summer Bootcamp voor (top)sporters, niet-sporters en business professionals: verleg je grenzen door training te combineren met lifestyle factoren en specifieke kPNI principes.

Strijd tegen discriminatie van patiënten

Belangrijk bericht voor patiënten van gedeconventioneerde kinesitherapeuten.

11 juli 2017

Sport jezelf slank?!

In deze blog kijken we kritisch naar de rol van sport en beweging in gewichtsverlies.

28 april 2017

Deconventie

Wij geven gehoor aan de oproep van onze beroepsvereniging AXXON.

7 april 2017

Osteopaat bij TREK-SEGAFREDO

Onze osteopaat is sinds dit seizoen aan het werk bij wielerploeg TREK-SEGAFREDO

6 april 2017

Club in de kijker : Volley Haasrode Leuven

Blessurepreventie, advies op maat en sportbegeleiding ifv optimaal presteren bij VHL!

Vernieuwde module online reservering

boek nu je afspraak online via onze website

2 februari 2017

Yoga lessenreeks

Kom meedoen aan de lessenreeks Yoga telkens op dinsdagmiddag in de Sportpraktijk in het Research park Heverlee.

Corrida

5 tips voor een verantwoorde en gezonde eindejaarscorrida!

BlOG - Uit de startblokken!

Gedaan met goede voornemens, maar actie! “Just START” is het motto in de Sportpraktijk. Daarom deze 5 tips om je sportieve of gezonde doelstelling waar te maken!

Myofasciale therapie

Heel wat pijnstillers worden overbodig dankzij myofasciale therapie (trigger points - dry needling); zowel acute als chronische pijn als gevolg van het verkeerd functioneren van spieren is behandelbaar! Meer weten?

Sportpraktijk @ Researchpark : try-out event - 30 september

Eén jaar in het Researchpark! Heel wat enthousiaste medewerkers van onze buurbedrijven in het Researchpark kwamen 'proeven' van ons aanbod! Een sfeerbeeld...

BlOG - Hoe neem je altijd een stukje vakantie mee?

Als stress – career – life coach ga ik graag met jou op zoek naar wat voor jou best werkt en hoe je dit kan communiceren naar je omgeving. Laten we samen zoeken naar manieren die voor jou beter passen om je werk en je leven in te richten zodat je altijd een stukje vakantie met je mee kan dragen. Stuur een mailtje naar miet@sportpraktijk.be

BLOG - Siebe Vanhee: rotsklimmer en Redcord beoefenaar

Hoe Redcord training echte toppers nog sterker maakt! Het verhaal van rotsklimmer Siebe Vanhee

BLOG - Fit in je hoofd

Sessie ‘Fit in je hoofd’ - work-out voor de mentale spieren in de Sportpraktijk. Het publiek was divers: zowel (top)sporters als niet-sporters, mensen uit het onderwijs, uit het bedrijfsleven en zelfstandige ondernemers. Toch hadden ze allemaal 1 ding gemeen: mentaal fitter worden en fit blijven. Allemaal mensen die iedere dag het beste van zichzelf geven in hun job, hun (top)sport, hun relatie of gezin. In onze ogen allemaal atleten die dagelijks topprestaties neerzetten.

Hockey dames : les in doorzetting!

Coach Koen Joosen beleefde intensieve weken in voorbereiding op de laatste match en deed er samen met de staff alles aan om hun positie in de 1ste divisie te verzilveren.

Levensloop Leuven

We haalden een bedrag op van 8.964€! Dank aan alle lopers en sponsors!

Teamwork makes the dream work!

De Sportpraktijk heeft niet alleen een nieuwe thuis gevonden in Heverlee, maar heeft ook een nieuwe missie, een nieuw aanbod en een concreet actieplan om in 2016 vol in te zetten op een gezond en sportief lichaam. Hoe doen we dat?

Innovatie in de sport

De Sportpraktijk wil innovatie integreren in haar dagelijkse werking. Op 29/1 werd tijdens een persconferentie het project “SportsTechLab” opgezet. Samen met KU Leuven, Biorics, Imec en Topsportslab zal de Sportpraktijk de hockeyspelers van Leuven begeleiden in een fieldlab.

Sportpraktijk meets Sports.Tech : innovatie in sportrevalidatie

Afgelopen donderdag stond therapeut Kjell De Hondt met een sterke uiteenzetting over "innovatie in sportrevalidatie"...

Panathlon

Panathlon Congres 19-22 mei: 'Ethics and Governance in Sport: Are we committed to change?'

Privacybeleid Sportpraktijk

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x