3 tips voor meer energie voor, tijdens en na de werkuren!

HEALTH & PERFORMANCE @ SPORTPRAKTIJK


Wist je dat ongeveer 70% van de werknemers met een zittend beroep een zeer  bedenkelijke fysieke conditie heeft?
Dat dit een rechtstreekse impact heeft op het rendement van zowel werknemer als bedrijf is vanzelfsprekend!
Reden te meer om toe te werken naar een grotere draagkracht bij elkeen van ons... want daar ligt de sleutel en win-win voor jezelf en je bedrijf.

Gezondheid is iets van alle dagen, geen one-shot maar iets waar je op lange termijn mee bezig moet zijn. Het is ook niet eenvoudig, anders was iedereen fit en gezond. 


Daarom vind je hieronder 3 tips die al veel verklaren en jou en je collega’s op weg helpen naar een actievere levensstijl en een grotere veerkracht!


Tip 1: word efficiënter met zuurstof! 

Ademen doen we allemaal, maar heb jij al eens stil gestaan bij de manier waarop je ademt in verschillende situaties? Betrap je collega erop hoe hij of zij buiten adem bovenkomt na het nemen van de trap... of bedenk hoe je reageert in een stresssituatie en welke invloed dit heeft op je ademhaling.


Bewust en diep in- en uitademen door je neus geeft je controle en zorgt ervoor dat je in je ‘comfortzone’ blijft. In die zone krijg je -kort door de bocht- energie op basis van zuurstof en vermijd je dat je kortademig wordt of buiten adem gaat. 

Hoe meer dagdagelijkse activiteiten je in deze omstandigheden kan doen, hoe groter je basisuithouding. Ben je vaak en snel buiten adem, raadpleeg een coach die jou kan helpen met een aangepast programma! 

Voor een rapport en programma op maat kan je terecht in de Sportpraktijk: “if you have a body, you are an athlete” (Bill Bowerman, Nike)


Tip 2: neem voldoende pauze!

Ken je het fenomeen dat je jezelf betrapt op het feit dat je net 3 uur aan je laptop hebt gezeten zonder enige onderbreking?

Spieren en pezen worden stram, spiermassa neemt af (atrofie) naargelang je teveel stilzit, je hersenen krijgen te weinig zuurstof en brandstof om optimaal geconcentreerd te kunnen werken...

Bouw idealiter elk uur een korte pauze in en sta zelfs  elk half uur even recht zodat je op zijn minst volledig van houding verandert. Nek-, schouder-, elleboog- en rugklachten zijn de vertaling van overbelasting.
In topsport is rust een heel belangrijk deel van het trainingsprogramma en geen enkele topsporter traint zo monotoon 8u per dag zoals duizenden werknemers zittend hun dag doorbrengen...
Bouw samen met je collega’s korte, leuke pauzes (5’) in waar beweging centraal staat!

Daarnaast maakt een aangepaste les Yoga, Pilates of rugschool of een bootcamp voor de getrainden onder ons een wereld van verschil in het vermijden van houdingsgerelateerde klachten mits je er een goede regelmaat in steekt. 

Met de 5-secondenregel worden je goede voornemens concreet: voor elke gedachte die binnenkomt met een goed voornemen onderneem je binnen de 5 seconden een eerste stap naar je doel. Als je denkt aan de mogelijkheid om tijdens de middagpauze te gaan wandelen of sporten, vraag je meteen aan een collega om je hierin te steunen als je zou afkomen met een goedkope uitvlucht!

Bij mental coach Miet Leijssen kan je terecht voor extra tips rond focus en mentale fitheid! Onze kinesitherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen en voorkomen van houdingsgerelateerde klachten.


Tip 3: drink water, eet gezond!

Energie krijg je onder andere vanuit je voeding. Iedereen heeft nood aan een bepaald aantal calorieën om gewoon al in leven te blijven. Daarnaast heb je nood aan extra’s om de dag door te komen. Met licht verteerbaar eten, dicht bij de natuurlijke oorsprong en dus zo weinig mogelijk bewerkt voedsel help je je lichaam het best op weg. Iedereen weet wel dat bewerkte voeding veel meer energie vraagt om te verteren en zorgt voor o.a. de gekende namiddagdip. 

Zelfs een teveel aan fruit is niet goed omwille van een te hoog suikergehalte. Sterker nog, in zowat alle voedingsproducten zitten overbodige, toegevoegde suikers die onze bloedsuikerspiegel uit balans brengen wat dan weer ons humeur op minder aangename wijze bepaalt.

Zonder water kan je niet leven aangezien zowat elk proces in ons lichaam mede afhankelijk is van waterstof voor een optimaal functioneren. 

Als je weet dat bij een sporter een vochtverlies van 3 á 4% betekent dat de inspanningscapaciteit tot 30% kan verminderen, weet je genoeg! Alcohol en koffie werken vochtafdrijvend... een reden te meer om overconsumptie te vermijden.


Maak dus bewuste voedingskeuzes en eet vooral dingen en hoeveelheden waar je energie van krijgt. Als je kijkt naar het enorme overaanbod aan voedingsproducten is het geen schande om eens een diëtiste onder de arm te nemen om je te helpen de juiste keuzes te maken. In de Sportpraktijk kan je hiervoor terecht bij Christine Tobback. Via de Multiscan vergaren we gegevens die voor jouw lichaam omgezet kunnen worden in persoonlijk advies!

Tot slot: kleine aanpassingen kunnen je leven veranderen, als je ze maar fundamenteel inbouwt in je dagelijkse routine. Vanuit de principes Body-Mind-Food gaan we in de Sportpraktijk voor een totaalaanpak om mensen te inspireren en ondersteunen op maat van jouw bedrijf. Wil je meer weten? Registreer je dan voor de nieuwsbrief of stel je vraag via info@sportpraktijk.be of 0474608012

Koen Joosen

Als ervaren sportcoach en -kinesitherapeut vertaalt Koen Joosen als “sport & wellbeing”-bedrijfscoach enkele belangrijke sportprincipes naar jouw specifieke bedrijfscontext.

Sportpraktijk is een multidisciplinaire groepspraktijk met kinesitherapeuten, mental, physical en performance coaches en diëtiste.

Meer items 3 tips voor meer energie voor, tijdens en na de werkuren!

(Sport)kinesitherapeut gezocht - Vacature

Werken als kinesitherapeut in een multidisciplinaire team? Je sportieve knowhow inzetten? Sportpraktijk in Leuven is op zoek naar jou! Bij Sportpraktijk moedigen we een open blik en een gezonde dosis intrapreneurship aan. Autonomie en teamwork gaan hand in hand!

Corona update 1/11/2020: wij blijven voor jou klaar staan!

Onze kinesitherapeuten blijven allemaal Corona-proof voor je klaar staan in de Sportpraktijk: we zorgen voor de juiste omstandigheden zodat jij jouw revalidatie of behandeltraject kan verder zetten. Personal training en inspanningstesten kunnen evenwel niet doorgaan. Lees hieronder meer over de specifieke maatregelen!

Online Pilates lessenreeks juli - augustus 2021

Betere houding? Minder stress? Neem deel aan pilates bij Sportpraktijk. De prima combinatie van in- én ontspanning. Onze eerste lessenreeks start in september.

De Multiscan Pro: jouw gezondheidsscan

Hoe gezond is jouw lichaam? Test het in de Sportpraktijk met de Multiscan Pro. Een bodyscan die een breed inzicht verschaft over jouw lichamelijke toestand.

Gezond telewerken met Sportpraktijk

Werk jij de komende weken voornamelijk remote op je laptop? Heb je thuis aan de eettafel ook een crisisbureau ingericht? Of ben je van nature een doorwinterde telewerker? Sportpraktijk helpt je graag gezond te leven, zelfs als de omstandigheden je verplichten om thuis te werken. Geniet nu van online personal coaching, op maat van jouw tijdschema en jouw behoeften.

2 marathons in 1 maand: crazy?

Sportkinesitherapeut en physical coach Koen Joosen legde alle puzzelstukjes samen om op korte tijd zijn 2e en 3e marathon te lopen. Wil je weten welke rol blessurepreventie, voeding, materiaalkeuze,... speelden in het succesvol uitlopen? 

Moving Lives - Sportief en solidair in Corona crisis

Wandelen, lopen of fietsen én een impactvolle bijdrage leveren aan een goed doel? Moving Lives is een online community platform dat verbinding brengt tussen individuen, bedrijven en non-profitorganisaties door geld in te zamelen voor een goed doel en dit via 1 manier: BEWEGEN! Sportief én Solidair - Let's go!

Verbeter jouw immuniteit! Wist je dat...

Wil je in tijden van het Corona virus en zijn negatieve impact ook actief iets doen ter preventie van en om je immuniteit algemeen te vergroten? Stress, beweging, slaap, vitamine C en D, zink en jawel paddestoelen helpen jou om ziekte te voorkomen en meer weerbaar te worden

Verantwoord sporten in jouw club!

Aan de hand van een inspanningstest (lopen of fietsen) worden je lichaamssamenstelling en fysieke gezondheid in kaart gebracht en krijg je een programma op maat van je sportieve of gezonde doelstelling

CASE: Sporter in de kijker – Paul

Toen de weegschaal meer dan 100 kg aanwees, besloot cafébaas Paul in 2018 dat het tijd was voor actie. Hij contacteerde Sportpraktijk met de vraag om hem professioneel en intensief te begeleiden ter voorbereiding van een avontuurlijke tocht door de Franse en Zwitserse bergen in april 2019.

CASE: Patiënt in de kijker – Tineke

Tineke klopte aan bij de Sportpraktijk met aanhoudende, zware lichamelijke klachten. Dankzij de juiste trainingen en behandelmethoden is Tineke nu weer veel sterker! Een case over doorzettingsvermogen.

Van 18,9 km naar 42,195 km in 3 maanden! Mijn eerste marathon...

Sportkinesitherapeut en physical coach Koen Joosen legde alle puzzelstukjes samen om op korte tijd op te bouwen naar zijn eerste marathon. Wil je weten welke rol blessurepreventie, voeding, materiaalkeuze,... speelden in het succesvol uitlopen? 

Redcord training

Via het Redcord systeem is het mogelijk om kracht, balans en coördinatie in één training te implementeren. Daardoor is het een heel complete training die perfect complementair is met de sportspecifieke trainingen!

Stabilisatie-kracht sessies

In de small group trainingen leggen we de klemtoon op blessurepreventie. Deze trainingen helpen je ook om sterker te presteren. Onder het motto "samen trainen is veel plezanter" koppelen we fun aan resultaat!

Bedrijf 'on the run': Easics

Sportbegeleiding voor bedrijven. Easics neemt deel aan de North C Trail en schakelt de sportcoaches van Sportpraktijk in. Lees hier hun verhaal.

Bedrijf in beweging : gemeente Neerpelt

Afgelopen week gaven we de ‘kick-off’ bij de gemeente Neerpelt! Burgemeester Raf Drieskens zet al enkele jaren in op welzijn en gezondheidsacties voor het gemeentepersoneel en dit jaar besloot hij een stapje verder te gaan voor de 150 medewerkers! 

Bedrijf in de kijker: Ipcos

In onze ogen zijn medewerkers van bedrijven allemaal atleten die dagelijks toewerken naar topprestaties. Om hun lichaam en geest optimaal te laten functioneren is beweging onontbeerlijk. Ipcos koos voor een samenwerking met de Sportpraktijk om zijn medewerkers in beweging te zetten.

Get control over your body and make your business grow!

Voor elke ambitieuze ondernemer die zijn business als een topsporter runt, geldt: "mens sana in corpore sano": de basis kan je niet verloochenen! Maak je eigen lichaam sterker en win in veerkracht om jouw onderneming verder te stuwen in de goede richting!

Blessurepreventie @ hockeyclub KHC Leuven

Personal coaches Jente Schaepherders en Koen Joosen waren vorige week te gast bij KHC Leuven voor een workshop 'Blessurepreventie bij jeugd en volwassenen'. Je verbetert prestaties en blijft blessurevrij door kracht, lenigheid en stabiliteit te trainen. Het integreren van specifieke oefeningen per categorie is het ultieme doel!

C-VALLEY LEUVEN: "Mentaal kapitaal" door Better Minds at Work op 13/11/2018 @Researchpark

Op dinsdag 13 november ontvangt de werkgroep Sport & Welzijn Miet Leijssen van Better Minds at Work voor een workshop Mentaal Kapitaal.

C-Valley Leuven: Koen Joosen trekker van werkgroep "Sport en Welzijn"

C-Valley Leuven is de recent opgerichte vereniging van bedrijven gevestigd op het Research Park Haasrode en de Ambachtenzone Haasrode. Activiteiten in verband met mobiliteit, beveiliging, goederenstromen, duurzaamheid, verfraaiing en vergroening van het terrein, gezondheid op het werk, gemeenschappelijke sportactiviteiten komen aan bod.

5 jaar Sportpraktijk!

Van enkel sportrevalidatie vroeger naar een totaalaanbod nu met blessurepreventie en sportbegeleiding voor zowel individu, club en bedrijf! 5 jaar sportpraktijk in een notendop...

De waarheid over suiker, gezondheid en prestatie

Over suiker wordt veel gepraat en geschreven. Feiten en meningen, maar ook fabels en mythen. In deze workshop krijg je meer inzicht en wetenschappelijk onderbouwde adviezen in verband met suiker, gezondheid en prestatie.

Summer Bootcamp met Siebe Hannosset

Summer Bootcamp voor (top)sporters, niet-sporters en business professionals: verleg je grenzen door training te combineren met lifestyle factoren en specifieke kPNI principes.

Strijd tegen discriminatie van patiënten

Belangrijk bericht voor patiënten van gedeconventioneerde kinesitherapeuten.

11 juli 2017

Sport jezelf slank?!

In deze blog kijken we kritisch naar de rol van sport en beweging in gewichtsverlies.

28 april 2017

Deconventie

Wij geven gehoor aan de oproep van onze beroepsvereniging AXXON.

7 april 2017

Osteopaat bij TREK-SEGAFREDO

Onze osteopaat is sinds dit seizoen aan het werk bij wielerploeg TREK-SEGAFREDO

6 april 2017

Club in de kijker : Volley Haasrode Leuven

Blessurepreventie, advies op maat en sportbegeleiding ifv optimaal presteren bij VHL!

Vernieuwde module online reservering

boek nu je afspraak online via onze website

2 februari 2017

Yoga lessenreeks

Kom meedoen aan de lessenreeks Yoga telkens op dinsdagmiddag in de Sportpraktijk in het Research park Heverlee.

Corrida

5 tips voor een verantwoorde en gezonde eindejaarscorrida!

BlOG - Uit de startblokken!

Gedaan met goede voornemens, maar actie! “Just START” is het motto in de Sportpraktijk. Daarom deze 5 tips om je sportieve of gezonde doelstelling waar te maken!

Myofasciale therapie

Heel wat pijnstillers worden overbodig dankzij myofasciale therapie (trigger points - dry needling); zowel acute als chronische pijn als gevolg van het verkeerd functioneren van spieren is behandelbaar! Meer weten?

Sportpraktijk @ Researchpark : try-out event - 30 september

Eén jaar in het Researchpark! Heel wat enthousiaste medewerkers van onze buurbedrijven in het Researchpark kwamen 'proeven' van ons aanbod! Een sfeerbeeld...

BlOG - Hoe neem je altijd een stukje vakantie mee?

Als stress – career – life coach ga ik graag met jou op zoek naar wat voor jou best werkt en hoe je dit kan communiceren naar je omgeving. Laten we samen zoeken naar manieren die voor jou beter passen om je werk en je leven in te richten zodat je altijd een stukje vakantie met je mee kan dragen. Stuur een mailtje naar miet@sportpraktijk.be

BLOG - Siebe Vanhee: rotsklimmer en Redcord beoefenaar

Hoe Redcord training echte toppers nog sterker maakt! Het verhaal van rotsklimmer Siebe Vanhee

BLOG - Fit in je hoofd

Sessie ‘Fit in je hoofd’ - work-out voor de mentale spieren in de Sportpraktijk. Het publiek was divers: zowel (top)sporters als niet-sporters, mensen uit het onderwijs, uit het bedrijfsleven en zelfstandige ondernemers. Toch hadden ze allemaal 1 ding gemeen: mentaal fitter worden en fit blijven. Allemaal mensen die iedere dag het beste van zichzelf geven in hun job, hun (top)sport, hun relatie of gezin. In onze ogen allemaal atleten die dagelijks topprestaties neerzetten.

Hockey dames : les in doorzetting!

Coach Koen Joosen beleefde intensieve weken in voorbereiding op de laatste match en deed er samen met de staff alles aan om hun positie in de 1ste divisie te verzilveren.

Levensloop Leuven

We haalden een bedrag op van 8.964€! Dank aan alle lopers en sponsors!

Teamwork makes the dream work!

De Sportpraktijk heeft niet alleen een nieuwe thuis gevonden in Heverlee, maar heeft ook een nieuwe missie, een nieuw aanbod en een concreet actieplan om in 2016 vol in te zetten op een gezond en sportief lichaam. Hoe doen we dat?

Innovatie in de sport

De Sportpraktijk wil innovatie integreren in haar dagelijkse werking. Op 29/1 werd tijdens een persconferentie het project “SportsTechLab” opgezet. Samen met KU Leuven, Biorics, Imec en Topsportslab zal de Sportpraktijk de hockeyspelers van Leuven begeleiden in een fieldlab.

Sportpraktijk meets Sports.Tech : innovatie in sportrevalidatie

Afgelopen donderdag stond therapeut Kjell De Hondt met een sterke uiteenzetting over "innovatie in sportrevalidatie"...

Panathlon

Panathlon Congres 19-22 mei: 'Ethics and Governance in Sport: Are we committed to change?'

Privacybeleid Sportpraktijk

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x