BLOG - Siebe Vanhee: rotsklimmer en Redcord beoefenaar

Redcord op het pad van Siebe Vanhee – “Rotsklimmer – Big-Wall klimmer – Avonturier”

Een passie voor een sport is altijd mooi, het wordt steeds mooier wanneer die sport zelfs een levensstijl wordt. Dit proces van sport tot levensstijl is een langzaam proces dat in mijn leven heeft plaatsgevonden. Momenteel ben ik 24 jaar, heb ik een aantal avontuurlijke klimexpedities achter de rug en kom ik, met eind juni in zicht, dicht in de buurt van een diploma sociaal werker aan de UCLL te Leuven.

Als klimmer in een land zonder bergen begon ik mijn eerste klimervaringen in klimzaal Hungaria te Leuven. Als sport klimmer ontdekte ik de schoonheid van de sport, de compleetheid die de sport van het lichaam vergt om in een evenwicht tussen kracht, souplesse, coördinatie en precisie je verticale weg te vinden. Het is een samenwerking van je gehele lichaam, om optimaal te kunnen klimmen is een afstemming van de ene keten in het lichaam op de andere van uiterst belang. Vervolgens vond ik mijn weg van een klimzaal naar de rotsen, waar natuurlijke lijnen in de rotswanden je de uitdaging bieden met enkel de mogelijkheden van je lichaam de top te bereiken. Al snel zocht ik de uitdagende lijnen op, waarvoor steeds meer ervaring, techniek en ten slotte kracht en coördinatie voor nodig zijn. Deze laatste zijn vaardigheden die ‘eenvoudig’ te trainen zijn.

Klimzalen bieden een krachtige en atletische methode om te trainen voor rotsklimroutes die ook een zekere kracht vergen. Techniek en inzicht spelen echter ook een belangrijke rol en deze zijn niet zomaar bij te trainen in een klimzaal. Ik ervaarde een gemis in deze indoor trainingen om mijn rotsklimniveau op te tillen.
Eerst lag de focus in mijn klimcarrière op competitie klimmen en deze verschoof langzaam naar het outdoor sport klimmen. Met behulp van mijn trainer, vriend en mentor Jorn Van Roy kon ik jaar na jaar mijn sportklimniveau op hoger niveau tillen. Vervolgens evolueerde ik naar het beklimmen van big walls, hoge (1000m) verticale wanden die soms enkele dagen tot meer dan een week vergen om de top te bereiken. Een complete discipline binnen het klimmen waarvoor zowel klimvaardigheid, organisatie, teamwork, tactiek, uithouding en doorzettingsvermogen voor nodig is. Ik besloot het beklimmen van big walls af te wisselen met trainingsperiodes indoor en een focus op sportklimroutes outdoor en kreeg daarbij ook hulp van professioneel trainer Tijl Smitz.
Klimspecifiek wist ik met behulp van Jorn en meer recent Tijl hoe ik mijn lichaam moest trainen en sterker maken. Ik hing aan kleine houten latjes om mijn vingerkracht te versterken, deed enorm veel klimbewegingen net onder mijn limiet om de weerstand op peil te houden en deed bewegingen op het maximum van mijn kunnen om de maximale kracht te verbeteren. Kracht had ik van de indoor trainingen, techniek en inzicht van de vele klim ervaringen op rots, maar ik miste een coördinatie en samenwerking van die kracht in mijn lichaam. Reeds sinds mijn 12 jaar kreeg ik kinesitherapie en osteopathie ondersteuning van Frigyes Vanden Auweele. Ik zag hoe zijn praktijk langzaam uitbreidde en ook dat Koen Joosen de Sportpraktijk mee oprichtte. Toen ook Tijl Smitz nauwer ging samenwerken met de Sportpraktijk bracht hij me in contact met Kjell De Hondt, gespecialiseerd Redcord trainer die ook tot het team van de Sportpraktijk behoort. In het teken van mijn klimtrainingen besloot ik samen met Tijl om twee sessies Redcord per week in te plannen. In mijn ogen leek dit eerst gek; ‘Ik ben een klimmer, moet ik niet veel klimmen om sterker te worden in het klimmen in plaats van aan rode touwen te hangen in 1 ruimte?’. Tijl en Kjell zaten samen om klimbewegingen te analyseren en mogelijke zwaktes van het lichaam en bepaalde spierketens tijdens het klimmen te achterhalen. Snel hadden ze een klimspecifiek Redcord programma ontwikkeld dat ik twee maal per week met plezier kwam uitvoeren.

Ik zie graag af, ik had het eerst niet gedacht maar ik zag af tijdens deze Redcord trainingen. Je lichaam wordt zo uitgedaagd om die ene bepaalde spier of keten te gebruiken om in een bepaalde positie te blijven of de beweging te kunnen maken. In de oefeningen die ik kreeg was geen compensatie van andere spieren mogelijk. Het brandende gevoel na de trainingen en de misselijkheid van de inspanningen tijdens was waarvoor ik steeds terug kwam. Maar snel maakte ik vooruitgang in de Redcord, langzaam aan werden de oefeningen zwaarder, creatiever en uitdagender. Maar niet alleen in de Redcord maakte ik vooruitgang, ook in het klimmen voelde ik me sterker. Ik klom met meer vormspanning en controle over mijn lichaam. Op rots kon ik technische fouten maken, de ontwikkelde vormspanning van bepaalde spierketens zorgde ervoor dat ik mijn fouten kon corrigeren. Maar voornamelijk kon ik mijn sterke punten in het klimmen nog meer tot uiting laten komen, de kracht die ik had vóór de Redcord trainingen was min of meer het zelfde alleen kon ik deze kracht tijdens het klimmen efficiënter inzetten. Het was verbazingwekkend, ik had nooit gedacht dat slechts twee Redcord trainingen in de week zoveel verschil zouden maken in mijn klimniveau. Nog een mooi meegenomen neven effect van de Redcord trainingen is dat het ook blessure preventief werkt. Doordat de spieren en spierketens meer in evenwicht zijn is overcompensatie door een bepaalde spier niet meer mogelijk. Daardoor kon ik de klimspecifieke spieren tijdens het klimmen steeds meer ontwikkelen zonder dat het risico op blessure groot was. 

Tussen mijn klim/big wall expedities en sportklim reizen in trainde ik meestal twee wekelijks in de Sportpraktijk met de Redcord. Een trainingsmethode die ik aan iedere sporter zou aanraden, zelfs voor blessurepreventie. De meerwaarde aan Redcord is dat je zeer specifiek te werk kan gaan en echt op je zwakke punten kan werken. Redcord trainingen kunnen echt op maat van ieder individu opgesteld worden.

Meer info op : http://siebevanhee.blogspot.be

!!Nieuw in de Sportpraktijk: Aangezien trainen in groep zoveel meer rendement heeft, organiseren we Redcord training in groepjes van 5 personen in een lessenreeks van 5 trainingen voor slechts 75 euro per persoon.

Ook voor een individuele sessie kan je inschrijven.

Interesse? Stuur een mail naar info@sportpraktijk.be

Meer items BLOG - Siebe Vanhee: rotsklimmer en Redcord beoefenaar

(Sport)kinesitherapeut gezocht - Vacature

Werken als kinesitherapeut in een multidisciplinaire team? Je sportieve knowhow inzetten? Sportpraktijk in Leuven is op zoek naar jou! Bij Sportpraktijk moedigen we een open blik en een gezonde dosis intrapreneurship aan. Autonomie en teamwork gaan hand in hand!

Corona update 1/11/2020: wij blijven voor jou klaar staan!

Onze kinesitherapeuten blijven allemaal Corona-proof voor je klaar staan in de Sportpraktijk: we zorgen voor de juiste omstandigheden zodat jij jouw revalidatie of behandeltraject kan verder zetten. Personal training en inspanningstesten kunnen evenwel niet doorgaan. Lees hieronder meer over de specifieke maatregelen!

Online Pilates lessenreeks juli - augustus 2021

Betere houding? Minder stress? Neem deel aan pilates bij Sportpraktijk. De prima combinatie van in- én ontspanning. Onze eerste lessenreeks start in september.

De Multiscan Pro: jouw gezondheidsscan

Hoe gezond is jouw lichaam? Test het in de Sportpraktijk met de Multiscan Pro. Een bodyscan die een breed inzicht verschaft over jouw lichamelijke toestand.

3 tips voor meer energie voor, tijdens en na de werkuren!

Health en wellbeing in company: welke basiselementen moeten zeker aanwezig zijn op weg naar meer veerkracht!

Gezond telewerken met Sportpraktijk

Werk jij de komende weken voornamelijk remote op je laptop? Heb je thuis aan de eettafel ook een crisisbureau ingericht? Of ben je van nature een doorwinterde telewerker? Sportpraktijk helpt je graag gezond te leven, zelfs als de omstandigheden je verplichten om thuis te werken. Geniet nu van online personal coaching, op maat van jouw tijdschema en jouw behoeften.

2 marathons in 1 maand: crazy?

Sportkinesitherapeut en physical coach Koen Joosen legde alle puzzelstukjes samen om op korte tijd zijn 2e en 3e marathon te lopen. Wil je weten welke rol blessurepreventie, voeding, materiaalkeuze,... speelden in het succesvol uitlopen? 

Moving Lives - Sportief en solidair in Corona crisis

Wandelen, lopen of fietsen én een impactvolle bijdrage leveren aan een goed doel? Moving Lives is een online community platform dat verbinding brengt tussen individuen, bedrijven en non-profitorganisaties door geld in te zamelen voor een goed doel en dit via 1 manier: BEWEGEN! Sportief én Solidair - Let's go!

Verbeter jouw immuniteit! Wist je dat...

Wil je in tijden van het Corona virus en zijn negatieve impact ook actief iets doen ter preventie van en om je immuniteit algemeen te vergroten? Stress, beweging, slaap, vitamine C en D, zink en jawel paddestoelen helpen jou om ziekte te voorkomen en meer weerbaar te worden

Verantwoord sporten in jouw club!

Aan de hand van een inspanningstest (lopen of fietsen) worden je lichaamssamenstelling en fysieke gezondheid in kaart gebracht en krijg je een programma op maat van je sportieve of gezonde doelstelling

CASE: Sporter in de kijker – Paul

Toen de weegschaal meer dan 100 kg aanwees, besloot cafébaas Paul in 2018 dat het tijd was voor actie. Hij contacteerde Sportpraktijk met de vraag om hem professioneel en intensief te begeleiden ter voorbereiding van een avontuurlijke tocht door de Franse en Zwitserse bergen in april 2019.

CASE: Patiënt in de kijker – Tineke

Tineke klopte aan bij de Sportpraktijk met aanhoudende, zware lichamelijke klachten. Dankzij de juiste trainingen en behandelmethoden is Tineke nu weer veel sterker! Een case over doorzettingsvermogen.

Van 18,9 km naar 42,195 km in 3 maanden! Mijn eerste marathon...

Sportkinesitherapeut en physical coach Koen Joosen legde alle puzzelstukjes samen om op korte tijd op te bouwen naar zijn eerste marathon. Wil je weten welke rol blessurepreventie, voeding, materiaalkeuze,... speelden in het succesvol uitlopen? 

Redcord training

Via het Redcord systeem is het mogelijk om kracht, balans en coördinatie in één training te implementeren. Daardoor is het een heel complete training die perfect complementair is met de sportspecifieke trainingen!

Stabilisatie-kracht sessies

In de small group trainingen leggen we de klemtoon op blessurepreventie. Deze trainingen helpen je ook om sterker te presteren. Onder het motto "samen trainen is veel plezanter" koppelen we fun aan resultaat!

Bedrijf 'on the run': Easics

Sportbegeleiding voor bedrijven. Easics neemt deel aan de North C Trail en schakelt de sportcoaches van Sportpraktijk in. Lees hier hun verhaal.

Bedrijf in beweging : gemeente Neerpelt

Afgelopen week gaven we de ‘kick-off’ bij de gemeente Neerpelt! Burgemeester Raf Drieskens zet al enkele jaren in op welzijn en gezondheidsacties voor het gemeentepersoneel en dit jaar besloot hij een stapje verder te gaan voor de 150 medewerkers! 

Bedrijf in de kijker: Ipcos

In onze ogen zijn medewerkers van bedrijven allemaal atleten die dagelijks toewerken naar topprestaties. Om hun lichaam en geest optimaal te laten functioneren is beweging onontbeerlijk. Ipcos koos voor een samenwerking met de Sportpraktijk om zijn medewerkers in beweging te zetten.

Get control over your body and make your business grow!

Voor elke ambitieuze ondernemer die zijn business als een topsporter runt, geldt: "mens sana in corpore sano": de basis kan je niet verloochenen! Maak je eigen lichaam sterker en win in veerkracht om jouw onderneming verder te stuwen in de goede richting!

Blessurepreventie @ hockeyclub KHC Leuven

Personal coaches Jente Schaepherders en Koen Joosen waren vorige week te gast bij KHC Leuven voor een workshop 'Blessurepreventie bij jeugd en volwassenen'. Je verbetert prestaties en blijft blessurevrij door kracht, lenigheid en stabiliteit te trainen. Het integreren van specifieke oefeningen per categorie is het ultieme doel!

C-VALLEY LEUVEN: "Mentaal kapitaal" door Better Minds at Work op 13/11/2018 @Researchpark

Op dinsdag 13 november ontvangt de werkgroep Sport & Welzijn Miet Leijssen van Better Minds at Work voor een workshop Mentaal Kapitaal.

C-Valley Leuven: Koen Joosen trekker van werkgroep "Sport en Welzijn"

C-Valley Leuven is de recent opgerichte vereniging van bedrijven gevestigd op het Research Park Haasrode en de Ambachtenzone Haasrode. Activiteiten in verband met mobiliteit, beveiliging, goederenstromen, duurzaamheid, verfraaiing en vergroening van het terrein, gezondheid op het werk, gemeenschappelijke sportactiviteiten komen aan bod.

5 jaar Sportpraktijk!

Van enkel sportrevalidatie vroeger naar een totaalaanbod nu met blessurepreventie en sportbegeleiding voor zowel individu, club en bedrijf! 5 jaar sportpraktijk in een notendop...

De waarheid over suiker, gezondheid en prestatie

Over suiker wordt veel gepraat en geschreven. Feiten en meningen, maar ook fabels en mythen. In deze workshop krijg je meer inzicht en wetenschappelijk onderbouwde adviezen in verband met suiker, gezondheid en prestatie.

Summer Bootcamp met Siebe Hannosset

Summer Bootcamp voor (top)sporters, niet-sporters en business professionals: verleg je grenzen door training te combineren met lifestyle factoren en specifieke kPNI principes.

Strijd tegen discriminatie van patiënten

Belangrijk bericht voor patiënten van gedeconventioneerde kinesitherapeuten.

11 juli 2017

Sport jezelf slank?!

In deze blog kijken we kritisch naar de rol van sport en beweging in gewichtsverlies.

28 april 2017

Deconventie

Wij geven gehoor aan de oproep van onze beroepsvereniging AXXON.

7 april 2017

Osteopaat bij TREK-SEGAFREDO

Onze osteopaat is sinds dit seizoen aan het werk bij wielerploeg TREK-SEGAFREDO

6 april 2017

Club in de kijker : Volley Haasrode Leuven

Blessurepreventie, advies op maat en sportbegeleiding ifv optimaal presteren bij VHL!

Vernieuwde module online reservering

boek nu je afspraak online via onze website

2 februari 2017

Yoga lessenreeks

Kom meedoen aan de lessenreeks Yoga telkens op dinsdagmiddag in de Sportpraktijk in het Research park Heverlee.

Corrida

5 tips voor een verantwoorde en gezonde eindejaarscorrida!

BlOG - Uit de startblokken!

Gedaan met goede voornemens, maar actie! “Just START” is het motto in de Sportpraktijk. Daarom deze 5 tips om je sportieve of gezonde doelstelling waar te maken!

Myofasciale therapie

Heel wat pijnstillers worden overbodig dankzij myofasciale therapie (trigger points - dry needling); zowel acute als chronische pijn als gevolg van het verkeerd functioneren van spieren is behandelbaar! Meer weten?

Sportpraktijk @ Researchpark : try-out event - 30 september

Eén jaar in het Researchpark! Heel wat enthousiaste medewerkers van onze buurbedrijven in het Researchpark kwamen 'proeven' van ons aanbod! Een sfeerbeeld...

BlOG - Hoe neem je altijd een stukje vakantie mee?

Als stress – career – life coach ga ik graag met jou op zoek naar wat voor jou best werkt en hoe je dit kan communiceren naar je omgeving. Laten we samen zoeken naar manieren die voor jou beter passen om je werk en je leven in te richten zodat je altijd een stukje vakantie met je mee kan dragen. Stuur een mailtje naar miet@sportpraktijk.be

BLOG - Fit in je hoofd

Sessie ‘Fit in je hoofd’ - work-out voor de mentale spieren in de Sportpraktijk. Het publiek was divers: zowel (top)sporters als niet-sporters, mensen uit het onderwijs, uit het bedrijfsleven en zelfstandige ondernemers. Toch hadden ze allemaal 1 ding gemeen: mentaal fitter worden en fit blijven. Allemaal mensen die iedere dag het beste van zichzelf geven in hun job, hun (top)sport, hun relatie of gezin. In onze ogen allemaal atleten die dagelijks topprestaties neerzetten.

Hockey dames : les in doorzetting!

Coach Koen Joosen beleefde intensieve weken in voorbereiding op de laatste match en deed er samen met de staff alles aan om hun positie in de 1ste divisie te verzilveren.

Levensloop Leuven

We haalden een bedrag op van 8.964€! Dank aan alle lopers en sponsors!

Teamwork makes the dream work!

De Sportpraktijk heeft niet alleen een nieuwe thuis gevonden in Heverlee, maar heeft ook een nieuwe missie, een nieuw aanbod en een concreet actieplan om in 2016 vol in te zetten op een gezond en sportief lichaam. Hoe doen we dat?

Innovatie in de sport

De Sportpraktijk wil innovatie integreren in haar dagelijkse werking. Op 29/1 werd tijdens een persconferentie het project “SportsTechLab” opgezet. Samen met KU Leuven, Biorics, Imec en Topsportslab zal de Sportpraktijk de hockeyspelers van Leuven begeleiden in een fieldlab.

Sportpraktijk meets Sports.Tech : innovatie in sportrevalidatie

Afgelopen donderdag stond therapeut Kjell De Hondt met een sterke uiteenzetting over "innovatie in sportrevalidatie"...

Panathlon

Panathlon Congres 19-22 mei: 'Ethics and Governance in Sport: Are we committed to change?'

Privacybeleid Sportpraktijk

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x