28 april 2017

Sport jezelf slank?!

Sport jezelf slank?!

“Met diëten alleen kom je er niet”, “sporten in de vetverbrandingszone is beter om gewicht te verliezen” en “wanneer je traint voor een marathon, smelt je lichaamsvet als het ware weg”: heel wat statements in verband met sporten om af te vallen doen de ronde. Maar zijn deze wel correct? In deze blog kijken we kritisch naar de rol van sport en beweging in gewichtsverlies.

Energiebalans

Het spreekwoord zegt "ieder pondje gaat door het mondje". Het is inderdaad zo dat wie meer energie (calorieën) inneemt dan hij/zij verbruikt, vetten opstapelt en dus overgewicht creëert. Echter, zo’n positieve energiebalans heeft niet alleen te maken met gulzigheid en overdadig eten, maar kan ook te wijten zijn aan een verminderd energieverbruik, te weinig beweging dus.

Omgekeerd, om gewicht te verliezen en overtollig vet kwijt te geraken, moeten we meer energie verbruiken dan wordt aangevoerd om zo een negatieve energiebalans te bereiken. Dat kan logischerwijs door minder te eten en door meer te bewegen. Of toch niet?

  

Minder eten of meer bewegen of beide?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wie wil vermageren in de eerste plaats een gezond en evenwichtig vermageringsdieet dient te volgen. Enkel meer sporten en bewegen blijkt daarentegen niet effectief. De onderliggende mechanismen daarvan zijn complex en nog niet helemaal duidelijk, maar moeten vermoedelijk gezocht worden in een beperkte toename van het energieverbruik door sport en beweging. Wanneer je het merendeel van de dag sedentair doorbrengt, maakt dat dat het fysieke activiteitenniveau en dus ook het energieverbruik van de ganse dag niet zo veel verhoogd is, ook al heb je die dag een intensieve training afgewerkt. Wetende dat er een energiedeficit van om en bij de 7000 kcal nodig is om 1 kg vet te verbranden, spreekt het voor zich dat gewichtsverlies door meer sport en beweging alleen niet evident is. Bovendien kan sport en beweging leiden tot meer honger of alleszins tot de perceptie dat je meer mag eten als beloning, waardoor het licht verhoogde energieverbruik door training vaak ruimschoots gecompenseerd wordt.

 

De voordelen van sport en beweging

Toch wordt sport en beweging sterk aangeraden binnen een vermageringsdieet, in de eerste plaats omwille van de voordelen naar behoud van gewichtsverlies toe. Sport en beweging gaan namelijk een afname van de spiermassa tegen, waardoor het energieverbruik in rust of het basaal metabolisme niet vertraagt en het verliezen van gewicht en vetmassa ook op lange termijn mogelijk blijft. Dat meer spieren voor een strakker uiterlijk zorgen, is alleen maar mooi meegenomen. Daarnaast hebben sport en beweging een niet onbelangrijke invloed op tal van gezondheidsparameters. Denk maar een afname van de middelomtrek, een daling van de cholesterol en bloeddruk, minder stress en meer vitaliteit. Dan rijst de vraag natuurlijk: hoeveel en hoe intensief moeten we sporten en bewegen voor gewichtsbehoud? En welke sporten zijn het meest geschikt?

 

Hoeveel en hoe intensief sporten en bewegen

Voor een zo hoog mogelijk dagelijks fysiek activiteitenniveau en dus energieverbruik is het van belang er een actieve levensstijl op na te houden. De meerwaarde van het nemen van de trap, wandelen en actief transport van en naar het werk mag niet onderschat worden. Echter, in het kader van gewichtsbehoud stelt wetenschappelijk onderzoek dat minimum 150 minuten per week sport en beweging nodig zijn, met nog grotere effecten bij meer dan 250 à 300 minuten per week. Die minuten dienen te worden afgewerkt aan een matige tot hoge intensiteit voor een optimaal resultaat. Let wel, een geleidelijke en persoonlijke aanpak is essentieel voor blessurepreventie en volhouden op lange termijn.

 

Welke sporten zijn het meest geschikt?

Er zijn geen éénduidige bewijzen wat betreft de meest geschikte sport naar gewichtsbehoud toe. Belangrijker is dat voldaan wordt aan bovenvermelde duur en intensiteit. Daarnaast is krachttraining zeer effectief in het opbouwen van spiermassa, maar blijkt de combinatie met uithoudingstraining noodzakelijk in het verlies van vetmassa. Toch moet worden opgemerkt dat de persoonlijke voorkeur voor een bepaalde sport eveneens een voorname rol speelt. Een sport die je graag doet, hou je doorgaans ook lang vol!

 

Wil je meer weten of heb je andere vragen over (sport)voeding? Mail naar info@sportpraktijk.be

 

Bronnen

Donnelly E.J., Blair S.N., Jakicik J.M., Manore M.M., Rankin J.W., Smith B.K. (2009). American college of sports medicine position stand: Appropriate physical activity intervention strategies for weight loss and prevention of weight regain for adults. Medicine and Science in Sports & Exercise. 459 – 471.

Info.nu (2011-2017). Mens en gezondheid. Online geraadpleegd op 31 maart 2017 via http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/66958-sporten-en-afvallen.html.

Johns D.J., Hartmann-Boyce J.H., Aveyard P. (2014). Diet or exercise interventions vs combined behavioral weight management programs: a systematic review and meta-analysis of direct comparisons. J Acad Nutr Diet. 114(10): 1557 – 1568.

Koelher K., Souza MJ. D., Williams N.I. (2017). Less-than-expected weight loss in normal-weight women undergoing caloric restriction and exercise is accompanied by preservation of fat-free mass and metabolic adaptations. European Journal of Clinical Nutrition. 71: 365 – 371.

 

Meer items Sport jezelf slank?!

(Sport)kinesitherapeut gezocht - Vacature

Werken als kinesitherapeut in een multidisciplinaire team? Je sportieve knowhow inzetten? Sportpraktijk in Leuven is op zoek naar jou! Bij Sportpraktijk moedigen we een open blik en een gezonde dosis intrapreneurship aan. Autonomie en teamwork gaan hand in hand!

Corona update 1/11/2020: wij blijven voor jou klaar staan!

Onze kinesitherapeuten blijven allemaal Corona-proof voor je klaar staan in de Sportpraktijk: we zorgen voor de juiste omstandigheden zodat jij jouw revalidatie of behandeltraject kan verder zetten. Personal training en inspanningstesten kunnen evenwel niet doorgaan. Lees hieronder meer over de specifieke maatregelen!

Online Pilates lessenreeks juli - augustus 2021

Betere houding? Minder stress? Neem deel aan pilates bij Sportpraktijk. De prima combinatie van in- én ontspanning. Onze eerste lessenreeks start in september.

De Multiscan Pro: jouw gezondheidsscan

Hoe gezond is jouw lichaam? Test het in de Sportpraktijk met de Multiscan Pro. Een bodyscan die een breed inzicht verschaft over jouw lichamelijke toestand.

3 tips voor meer energie voor, tijdens en na de werkuren!

Health en wellbeing in company: welke basiselementen moeten zeker aanwezig zijn op weg naar meer veerkracht!

Gezond telewerken met Sportpraktijk

Werk jij de komende weken voornamelijk remote op je laptop? Heb je thuis aan de eettafel ook een crisisbureau ingericht? Of ben je van nature een doorwinterde telewerker? Sportpraktijk helpt je graag gezond te leven, zelfs als de omstandigheden je verplichten om thuis te werken. Geniet nu van online personal coaching, op maat van jouw tijdschema en jouw behoeften.

2 marathons in 1 maand: crazy?

Sportkinesitherapeut en physical coach Koen Joosen legde alle puzzelstukjes samen om op korte tijd zijn 2e en 3e marathon te lopen. Wil je weten welke rol blessurepreventie, voeding, materiaalkeuze,... speelden in het succesvol uitlopen? 

Moving Lives - Sportief en solidair in Corona crisis

Wandelen, lopen of fietsen én een impactvolle bijdrage leveren aan een goed doel? Moving Lives is een online community platform dat verbinding brengt tussen individuen, bedrijven en non-profitorganisaties door geld in te zamelen voor een goed doel en dit via 1 manier: BEWEGEN! Sportief én Solidair - Let's go!

Verbeter jouw immuniteit! Wist je dat...

Wil je in tijden van het Corona virus en zijn negatieve impact ook actief iets doen ter preventie van en om je immuniteit algemeen te vergroten? Stress, beweging, slaap, vitamine C en D, zink en jawel paddestoelen helpen jou om ziekte te voorkomen en meer weerbaar te worden

Verantwoord sporten in jouw club!

Aan de hand van een inspanningstest (lopen of fietsen) worden je lichaamssamenstelling en fysieke gezondheid in kaart gebracht en krijg je een programma op maat van je sportieve of gezonde doelstelling

CASE: Sporter in de kijker – Paul

Toen de weegschaal meer dan 100 kg aanwees, besloot cafébaas Paul in 2018 dat het tijd was voor actie. Hij contacteerde Sportpraktijk met de vraag om hem professioneel en intensief te begeleiden ter voorbereiding van een avontuurlijke tocht door de Franse en Zwitserse bergen in april 2019.

CASE: Patiënt in de kijker – Tineke

Tineke klopte aan bij de Sportpraktijk met aanhoudende, zware lichamelijke klachten. Dankzij de juiste trainingen en behandelmethoden is Tineke nu weer veel sterker! Een case over doorzettingsvermogen.

Van 18,9 km naar 42,195 km in 3 maanden! Mijn eerste marathon...

Sportkinesitherapeut en physical coach Koen Joosen legde alle puzzelstukjes samen om op korte tijd op te bouwen naar zijn eerste marathon. Wil je weten welke rol blessurepreventie, voeding, materiaalkeuze,... speelden in het succesvol uitlopen? 

Redcord training

Via het Redcord systeem is het mogelijk om kracht, balans en coördinatie in één training te implementeren. Daardoor is het een heel complete training die perfect complementair is met de sportspecifieke trainingen!

Stabilisatie-kracht sessies

In de small group trainingen leggen we de klemtoon op blessurepreventie. Deze trainingen helpen je ook om sterker te presteren. Onder het motto "samen trainen is veel plezanter" koppelen we fun aan resultaat!

Bedrijf 'on the run': Easics

Sportbegeleiding voor bedrijven. Easics neemt deel aan de North C Trail en schakelt de sportcoaches van Sportpraktijk in. Lees hier hun verhaal.

Bedrijf in beweging : gemeente Neerpelt

Afgelopen week gaven we de ‘kick-off’ bij de gemeente Neerpelt! Burgemeester Raf Drieskens zet al enkele jaren in op welzijn en gezondheidsacties voor het gemeentepersoneel en dit jaar besloot hij een stapje verder te gaan voor de 150 medewerkers! 

Bedrijf in de kijker: Ipcos

In onze ogen zijn medewerkers van bedrijven allemaal atleten die dagelijks toewerken naar topprestaties. Om hun lichaam en geest optimaal te laten functioneren is beweging onontbeerlijk. Ipcos koos voor een samenwerking met de Sportpraktijk om zijn medewerkers in beweging te zetten.

Get control over your body and make your business grow!

Voor elke ambitieuze ondernemer die zijn business als een topsporter runt, geldt: "mens sana in corpore sano": de basis kan je niet verloochenen! Maak je eigen lichaam sterker en win in veerkracht om jouw onderneming verder te stuwen in de goede richting!

Blessurepreventie @ hockeyclub KHC Leuven

Personal coaches Jente Schaepherders en Koen Joosen waren vorige week te gast bij KHC Leuven voor een workshop 'Blessurepreventie bij jeugd en volwassenen'. Je verbetert prestaties en blijft blessurevrij door kracht, lenigheid en stabiliteit te trainen. Het integreren van specifieke oefeningen per categorie is het ultieme doel!

C-VALLEY LEUVEN: "Mentaal kapitaal" door Better Minds at Work op 13/11/2018 @Researchpark

Op dinsdag 13 november ontvangt de werkgroep Sport & Welzijn Miet Leijssen van Better Minds at Work voor een workshop Mentaal Kapitaal.

C-Valley Leuven: Koen Joosen trekker van werkgroep "Sport en Welzijn"

C-Valley Leuven is de recent opgerichte vereniging van bedrijven gevestigd op het Research Park Haasrode en de Ambachtenzone Haasrode. Activiteiten in verband met mobiliteit, beveiliging, goederenstromen, duurzaamheid, verfraaiing en vergroening van het terrein, gezondheid op het werk, gemeenschappelijke sportactiviteiten komen aan bod.

5 jaar Sportpraktijk!

Van enkel sportrevalidatie vroeger naar een totaalaanbod nu met blessurepreventie en sportbegeleiding voor zowel individu, club en bedrijf! 5 jaar sportpraktijk in een notendop...

De waarheid over suiker, gezondheid en prestatie

Over suiker wordt veel gepraat en geschreven. Feiten en meningen, maar ook fabels en mythen. In deze workshop krijg je meer inzicht en wetenschappelijk onderbouwde adviezen in verband met suiker, gezondheid en prestatie.

Summer Bootcamp met Siebe Hannosset

Summer Bootcamp voor (top)sporters, niet-sporters en business professionals: verleg je grenzen door training te combineren met lifestyle factoren en specifieke kPNI principes.

Strijd tegen discriminatie van patiënten

Belangrijk bericht voor patiënten van gedeconventioneerde kinesitherapeuten.

11 juli 2017

Deconventie

Wij geven gehoor aan de oproep van onze beroepsvereniging AXXON.

7 april 2017

Osteopaat bij TREK-SEGAFREDO

Onze osteopaat is sinds dit seizoen aan het werk bij wielerploeg TREK-SEGAFREDO

6 april 2017

Club in de kijker : Volley Haasrode Leuven

Blessurepreventie, advies op maat en sportbegeleiding ifv optimaal presteren bij VHL!

Vernieuwde module online reservering

boek nu je afspraak online via onze website

2 februari 2017

Yoga lessenreeks

Kom meedoen aan de lessenreeks Yoga telkens op dinsdagmiddag in de Sportpraktijk in het Research park Heverlee.

Corrida

5 tips voor een verantwoorde en gezonde eindejaarscorrida!

BlOG - Uit de startblokken!

Gedaan met goede voornemens, maar actie! “Just START” is het motto in de Sportpraktijk. Daarom deze 5 tips om je sportieve of gezonde doelstelling waar te maken!

Myofasciale therapie

Heel wat pijnstillers worden overbodig dankzij myofasciale therapie (trigger points - dry needling); zowel acute als chronische pijn als gevolg van het verkeerd functioneren van spieren is behandelbaar! Meer weten?

Sportpraktijk @ Researchpark : try-out event - 30 september

Eén jaar in het Researchpark! Heel wat enthousiaste medewerkers van onze buurbedrijven in het Researchpark kwamen 'proeven' van ons aanbod! Een sfeerbeeld...

BlOG - Hoe neem je altijd een stukje vakantie mee?

Als stress – career – life coach ga ik graag met jou op zoek naar wat voor jou best werkt en hoe je dit kan communiceren naar je omgeving. Laten we samen zoeken naar manieren die voor jou beter passen om je werk en je leven in te richten zodat je altijd een stukje vakantie met je mee kan dragen. Stuur een mailtje naar miet@sportpraktijk.be

BLOG - Siebe Vanhee: rotsklimmer en Redcord beoefenaar

Hoe Redcord training echte toppers nog sterker maakt! Het verhaal van rotsklimmer Siebe Vanhee

BLOG - Fit in je hoofd

Sessie ‘Fit in je hoofd’ - work-out voor de mentale spieren in de Sportpraktijk. Het publiek was divers: zowel (top)sporters als niet-sporters, mensen uit het onderwijs, uit het bedrijfsleven en zelfstandige ondernemers. Toch hadden ze allemaal 1 ding gemeen: mentaal fitter worden en fit blijven. Allemaal mensen die iedere dag het beste van zichzelf geven in hun job, hun (top)sport, hun relatie of gezin. In onze ogen allemaal atleten die dagelijks topprestaties neerzetten.

Hockey dames : les in doorzetting!

Coach Koen Joosen beleefde intensieve weken in voorbereiding op de laatste match en deed er samen met de staff alles aan om hun positie in de 1ste divisie te verzilveren.

Levensloop Leuven

We haalden een bedrag op van 8.964€! Dank aan alle lopers en sponsors!

Teamwork makes the dream work!

De Sportpraktijk heeft niet alleen een nieuwe thuis gevonden in Heverlee, maar heeft ook een nieuwe missie, een nieuw aanbod en een concreet actieplan om in 2016 vol in te zetten op een gezond en sportief lichaam. Hoe doen we dat?

Innovatie in de sport

De Sportpraktijk wil innovatie integreren in haar dagelijkse werking. Op 29/1 werd tijdens een persconferentie het project “SportsTechLab” opgezet. Samen met KU Leuven, Biorics, Imec en Topsportslab zal de Sportpraktijk de hockeyspelers van Leuven begeleiden in een fieldlab.

Sportpraktijk meets Sports.Tech : innovatie in sportrevalidatie

Afgelopen donderdag stond therapeut Kjell De Hondt met een sterke uiteenzetting over "innovatie in sportrevalidatie"...

Panathlon

Panathlon Congres 19-22 mei: 'Ethics and Governance in Sport: Are we committed to change?'

Privacybeleid Sportpraktijk

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x