Van 18,9 km naar 42,195 km in 3 maanden! Mijn eerste marathon...

Mei 2016, een stevige beklimming van de Stelvio in Italië met de koersfiets. Een gezonde basis en rustige zomermaanden later besloot ik om een marathon te lopen…

Waar en vooral wanneer, dat zou ik later wel beslissen.

Doorheen mijn trainingsprogramma wilde ik al mijn vergaarde kennis als physical coach en sportkinesitherapeut omzetten in de praktijk met één grote challenge: hoe kan ik zonder blessures zo snel mogelijk opbouwen van regelmatig lopen -met afstanden tot maximaal 20 km- naar de marathonafstand met als extra doelstelling: comfortabel uitlopen!

 

Achteraf gezien was het vooral een kwestie van alle puzzelstukjes samen te leggen.

Een complexe puzzel waarbij elk detail zijn waarde heeft.

Cruciaal in de voorbereiding is blessurevrij blijven aangezien de vele trainingskilometers nodig zijn om de 42,195 km met voldoende comfort te blijven lopen. Zelf ben ik iemand die vaak geblesseerd was. Omgeslagen enkels tijdens voetbalwedstrijden, scheenbeenvliesontstekingen tijdens mijn opleiding LO en heupklachten tijdens het lopen vormden de basis van mijn zoektocht naar blessurevrij sporten.

 Daarom liep ik op 9 september een provocatieloop van om en bij de 23 km met als doelstelling te testen wat mijn lichaam dan al aankon. Na 15 km bleek ik last te krijgen van verkramping in mijn voetzool die me verhinderde om nog pijnvrij te lopen. Al snel kon ik achterhalen dat de slechte insturing vanuit mijn oude loopschoenen de oorzaak was. Een doorgedreven analyse en de nodige rechts-links aanpassingen in een nieuw paar schoenen zorgden de week erna al voor veel meer loopplezier.

Vanaf toen kon ik kilometer na kilometer opbouwen met een ultieme test rond eind oktober: 4 dagen opeenvolgend lopen met telkens een 12-tal kilometer op het programma aan een zo hoog mogelijk tempo. Belastbaarheid goedgekeurd, van blessures geen sprake! Op dat moment besliste ik dat ik op 27 november in Nederland een natuurmarathon zou lopen: bossen, single tracks en heidegrond zouden een prachtig decor vormen voor een schitterende ervaring!

 

Op basis van deze beslissing kon ik ook bepalen welk tempo ik idealiter zou lopen om mijn uitdaging op een comfortabele manier tot een goed einde te brengen.

 

COMFORTABEL?!! Wat dan met de man met de hamer die menig loper na 32 km weet te raken?

Voeding en tempo zijn hier de sleutelwoorden. Van nature ben ik iemand die heel gemakkelijk zweet en aldus vocht verlies. Als ik niet voldoende gedronken zou hebben tijdens de 3u35 durende loop, zou mijn loopsnelheid nooit continu dezelfde gebleven zijn. Bovendien is ORS hier een ongelooflijk nuttig supplement dat zorgt voor extra zout en mineralen.

Ook op basis van een bepaald type ademhaling kan je er perfect voor zorgen dat je aan een comfortabele snelheid kan blijven lopen. Hierbij nam ik de gouden tip uit het Mindful Runnen mee: in- en uitademen door de neus voor een beter zuurstoftransport en dus een hoger rendement tijdens het lopen! Bij wijze van spreken heb je dan zelfs geen hartslagmeter nodig om te zien of je nog in de goede zone zit.

 

En zo legde ik in een prachtige omgeving, vooral op boswegen, soms in het losse zand van de heide in Geldrop, enkele kilometers onder Eindhoven, mijn eerste marathon af. De eerste 32 kilometer tot aan de laatste bevoorrading op comfort volgens vooraf bepaalde hartslagzones om dan op het zwaarste deel van het parcours mijn snelheid van om en bij de 12km/u te kunnen aanhouden, zonder verval…

Ik stond er zelf versteld van hoe gesmeerd alles gelopen is . Zeker toen ik de dagen erna wel de fysieke vermoeidheid voelde maar zonder extreme reacties of spierstijfheid en dus met een heel vlotte recuperatie! What a feeling!

 

Rest mij om iedereen te bedanken die aan dit project heeft meegeholpen om mijn puzzel compleet te maken!

  • Mijn familie en vrienden voor de onvoorwaardelijke steun en de support voor, tijdens en na!
  • Watermolen Sport in Overijse voor de uitstekende service en analyse met betrekking tot de nieuwe loopschoenen
  • Sportscontrol voor sport- en recuperatiedranken, energierepen en ORS van topkwaliteit.
  • Team Sportpraktijkcollega’s, bedankt voor de steun, tips en finetuning in de aanloop!
  • Hagelandse Running Club en meer specifiek Jonathan, voor het mee uitkiezen van de prachtige locatie en de praktische organisatie!

Ter afsluiting: is dit een oproep om iedereen uit te dagen om zo snel mogelijk een marathon te lopen in zo kort mogelijke opbouw? Zeker niet!

Ik geef graag mee dat een marathon lopen op verschillende manieren kan. Van comfortabel uitlopen naar ‘de race tegen de klok’.

Het kiezen van jouw juiste insteek is cruciaal en bepaalt de volledige voorbereiding. Zorg ervoor dat je jouw puzzel samen legt op het vlak van:

 

  • Blessurevrij blijven: sterkte-zwakte analyse van je lichaam, programma’s op maat, tussentijdse evaluaties, …
  • Voeding: voor, tijdens en na
  • Materiaalkeuze: type loopschoenen, kledij, …

 

In de Sportpraktijk geven we je een antwoord op al jouw vragen en bieden we een compleet netwerk ter ondersteuning, startend vanuit een screening en/of inspanningstest tot voedingsadvies en doorverwijzingen allerhande!

Veel loopplezier.

Koen

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x