Van 18,9 km naar 42,195 km in 3 maanden! Mijn eerste marathon...

Mei 2016, een stevige beklimming van de Stelvio in Italië met de koersfiets. Een gezonde basis en rustige zomermaanden later besloot ik om een marathon te lopen…

Waar en vooral wanneer, dat zou ik later wel beslissen.

Doorheen mijn trainingsprogramma wilde ik al mijn vergaarde kennis als physical coach en sportkinesitherapeut omzetten in de praktijk met één grote challenge: hoe kan ik zonder blessures zo snel mogelijk opbouwen van regelmatig lopen -met afstanden tot maximaal 20 km- naar de marathonafstand met als extra doelstelling: comfortabel uitlopen!

 

Achteraf gezien was het vooral een kwestie van alle puzzelstukjes samen te leggen.

Een complexe puzzel waarbij elk detail zijn waarde heeft.

Cruciaal in de voorbereiding is blessurevrij blijven aangezien de vele trainingskilometers nodig zijn om de 42,195 km met voldoende comfort te blijven lopen. Zelf ben ik iemand die vaak geblesseerd was. Omgeslagen enkels tijdens voetbalwedstrijden, scheenbeenvliesontstekingen tijdens mijn opleiding LO en heupklachten tijdens het lopen vormden de basis van mijn zoektocht naar blessurevrij sporten.

 Daarom liep ik op 9 september een provocatieloop van om en bij de 23 km met als doelstelling te testen wat mijn lichaam dan al aankon. Na 15 km bleek ik last te krijgen van verkramping in mijn voetzool die me verhinderde om nog pijnvrij te lopen. Al snel kon ik achterhalen dat de slechte insturing vanuit mijn oude loopschoenen de oorzaak was. Een doorgedreven analyse en de nodige rechts-links aanpassingen in een nieuw paar schoenen zorgden de week erna al voor veel meer loopplezier.

Vanaf toen kon ik kilometer na kilometer opbouwen met een ultieme test rond eind oktober: 4 dagen opeenvolgend lopen met telkens een 12-tal kilometer op het programma aan een zo hoog mogelijk tempo. Belastbaarheid goedgekeurd, van blessures geen sprake! Op dat moment besliste ik dat ik op 27 november in Nederland een natuurmarathon zou lopen: bossen, single tracks en heidegrond zouden een prachtig decor vormen voor een schitterende ervaring!

 

Op basis van deze beslissing kon ik ook bepalen welk tempo ik idealiter zou lopen om mijn uitdaging op een comfortabele manier tot een goed einde te brengen.

 

COMFORTABEL?!! Wat dan met de man met de hamer die menig loper na 32 km weet te raken?

Voeding en tempo zijn hier de sleutelwoorden. Van nature ben ik iemand die heel gemakkelijk zweet en aldus vocht verlies. Als ik niet voldoende gedronken zou hebben tijdens de 3u35 durende loop, zou mijn loopsnelheid nooit continu dezelfde gebleven zijn. Bovendien is ORS hier een ongelooflijk nuttig supplement dat zorgt voor extra zout en mineralen.

Ook op basis van een bepaald type ademhaling kan je er perfect voor zorgen dat je aan een comfortabele snelheid kan blijven lopen. Hierbij nam ik de gouden tip uit het Mindful Runnen mee: in- en uitademen door de neus voor een beter zuurstoftransport en dus een hoger rendement tijdens het lopen! Bij wijze van spreken heb je dan zelfs geen hartslagmeter nodig om te zien of je nog in de goede zone zit.

 

En zo legde ik in een prachtige omgeving, vooral op boswegen, soms in het losse zand van de heide in Geldrop, enkele kilometers onder Eindhoven, mijn eerste marathon af. De eerste 32 kilometer tot aan de laatste bevoorrading op comfort volgens vooraf bepaalde hartslagzones om dan op het zwaarste deel van het parcours mijn snelheid van om en bij de 12km/u te kunnen aanhouden, zonder verval…

Ik stond er zelf versteld van hoe gesmeerd alles gelopen is . Zeker toen ik de dagen erna wel de fysieke vermoeidheid voelde maar zonder extreme reacties of spierstijfheid en dus met een heel vlotte recuperatie! What a feeling!

 

Rest mij om iedereen te bedanken die aan dit project heeft meegeholpen om mijn puzzel compleet te maken!

  • Mijn familie en vrienden voor de onvoorwaardelijke steun en de support voor, tijdens en na!
  • Watermolen Sport in Overijse voor de uitstekende service en analyse met betrekking tot de nieuwe loopschoenen
  • Sportscontrol voor sport- en recuperatiedranken, energierepen en ORS van topkwaliteit.
  • Team Sportpraktijkcollega’s, bedankt voor de steun, tips en finetuning in de aanloop!
  • Hagelandse Running Club en meer specifiek Jonathan, voor het mee uitkiezen van de prachtige locatie en de praktische organisatie!

Ter afsluiting: is dit een oproep om iedereen uit te dagen om zo snel mogelijk een marathon te lopen in zo kort mogelijke opbouw? Zeker niet!

Ik geef graag mee dat een marathon lopen op verschillende manieren kan. Van comfortabel uitlopen naar ‘de race tegen de klok’.

Het kiezen van jouw juiste insteek is cruciaal en bepaalt de volledige voorbereiding. Zorg ervoor dat je jouw puzzel samen legt op het vlak van:

 

  • Blessurevrij blijven: sterkte-zwakte analyse van je lichaam, programma’s op maat, tussentijdse evaluaties, …
  • Voeding: voor, tijdens en na
  • Materiaalkeuze: type loopschoenen, kledij, …

 

In de Sportpraktijk geven we je een antwoord op al jouw vragen en bieden we een compleet netwerk ter ondersteuning, startend vanuit een screening en/of inspanningstest tot voedingsadvies en doorverwijzingen allerhande!

Veel loopplezier.

Koen

Meer items Van 18,9 km naar 42,195 km in 3 maanden! Mijn eerste marathon...

(Sport)kinesitherapeut gezocht - Vacature

Werken als kinesitherapeut in een multidisciplinaire team? Je sportieve knowhow inzetten? Sportpraktijk in Leuven is op zoek naar jou! Bij Sportpraktijk moedigen we een open blik en een gezonde dosis intrapreneurship aan. Autonomie en teamwork gaan hand in hand!

Corona update 1/11/2020: wij blijven voor jou klaar staan!

Onze kinesitherapeuten blijven allemaal Corona-proof voor je klaar staan in de Sportpraktijk: we zorgen voor de juiste omstandigheden zodat jij jouw revalidatie of behandeltraject kan verder zetten. Personal training en inspanningstesten kunnen evenwel niet doorgaan. Lees hieronder meer over de specifieke maatregelen!

Online Pilates lessenreeks juli - augustus 2021

Betere houding? Minder stress? Neem deel aan pilates bij Sportpraktijk. De prima combinatie van in- én ontspanning. Onze eerste lessenreeks start in september.

De Multiscan Pro: jouw gezondheidsscan

Hoe gezond is jouw lichaam? Test het in de Sportpraktijk met de Multiscan Pro. Een bodyscan die een breed inzicht verschaft over jouw lichamelijke toestand.

3 tips voor meer energie voor, tijdens en na de werkuren!

Health en wellbeing in company: welke basiselementen moeten zeker aanwezig zijn op weg naar meer veerkracht!

Gezond telewerken met Sportpraktijk

Werk jij de komende weken voornamelijk remote op je laptop? Heb je thuis aan de eettafel ook een crisisbureau ingericht? Of ben je van nature een doorwinterde telewerker? Sportpraktijk helpt je graag gezond te leven, zelfs als de omstandigheden je verplichten om thuis te werken. Geniet nu van online personal coaching, op maat van jouw tijdschema en jouw behoeften.

2 marathons in 1 maand: crazy?

Sportkinesitherapeut en physical coach Koen Joosen legde alle puzzelstukjes samen om op korte tijd zijn 2e en 3e marathon te lopen. Wil je weten welke rol blessurepreventie, voeding, materiaalkeuze,... speelden in het succesvol uitlopen? 

Moving Lives - Sportief en solidair in Corona crisis

Wandelen, lopen of fietsen én een impactvolle bijdrage leveren aan een goed doel? Moving Lives is een online community platform dat verbinding brengt tussen individuen, bedrijven en non-profitorganisaties door geld in te zamelen voor een goed doel en dit via 1 manier: BEWEGEN! Sportief én Solidair - Let's go!

Verbeter jouw immuniteit! Wist je dat...

Wil je in tijden van het Corona virus en zijn negatieve impact ook actief iets doen ter preventie van en om je immuniteit algemeen te vergroten? Stress, beweging, slaap, vitamine C en D, zink en jawel paddestoelen helpen jou om ziekte te voorkomen en meer weerbaar te worden

Verantwoord sporten in jouw club!

Aan de hand van een inspanningstest (lopen of fietsen) worden je lichaamssamenstelling en fysieke gezondheid in kaart gebracht en krijg je een programma op maat van je sportieve of gezonde doelstelling

CASE: Sporter in de kijker – Paul

Toen de weegschaal meer dan 100 kg aanwees, besloot cafébaas Paul in 2018 dat het tijd was voor actie. Hij contacteerde Sportpraktijk met de vraag om hem professioneel en intensief te begeleiden ter voorbereiding van een avontuurlijke tocht door de Franse en Zwitserse bergen in april 2019.

CASE: Patiënt in de kijker – Tineke

Tineke klopte aan bij de Sportpraktijk met aanhoudende, zware lichamelijke klachten. Dankzij de juiste trainingen en behandelmethoden is Tineke nu weer veel sterker! Een case over doorzettingsvermogen.

Redcord training

Via het Redcord systeem is het mogelijk om kracht, balans en coördinatie in één training te implementeren. Daardoor is het een heel complete training die perfect complementair is met de sportspecifieke trainingen!

Stabilisatie-kracht sessies

In de small group trainingen leggen we de klemtoon op blessurepreventie. Deze trainingen helpen je ook om sterker te presteren. Onder het motto "samen trainen is veel plezanter" koppelen we fun aan resultaat!

Bedrijf 'on the run': Easics

Sportbegeleiding voor bedrijven. Easics neemt deel aan de North C Trail en schakelt de sportcoaches van Sportpraktijk in. Lees hier hun verhaal.

Bedrijf in beweging : gemeente Neerpelt

Afgelopen week gaven we de ‘kick-off’ bij de gemeente Neerpelt! Burgemeester Raf Drieskens zet al enkele jaren in op welzijn en gezondheidsacties voor het gemeentepersoneel en dit jaar besloot hij een stapje verder te gaan voor de 150 medewerkers! 

Bedrijf in de kijker: Ipcos

In onze ogen zijn medewerkers van bedrijven allemaal atleten die dagelijks toewerken naar topprestaties. Om hun lichaam en geest optimaal te laten functioneren is beweging onontbeerlijk. Ipcos koos voor een samenwerking met de Sportpraktijk om zijn medewerkers in beweging te zetten.

Get control over your body and make your business grow!

Voor elke ambitieuze ondernemer die zijn business als een topsporter runt, geldt: "mens sana in corpore sano": de basis kan je niet verloochenen! Maak je eigen lichaam sterker en win in veerkracht om jouw onderneming verder te stuwen in de goede richting!

Blessurepreventie @ hockeyclub KHC Leuven

Personal coaches Jente Schaepherders en Koen Joosen waren vorige week te gast bij KHC Leuven voor een workshop 'Blessurepreventie bij jeugd en volwassenen'. Je verbetert prestaties en blijft blessurevrij door kracht, lenigheid en stabiliteit te trainen. Het integreren van specifieke oefeningen per categorie is het ultieme doel!

C-VALLEY LEUVEN: "Mentaal kapitaal" door Better Minds at Work op 13/11/2018 @Researchpark

Op dinsdag 13 november ontvangt de werkgroep Sport & Welzijn Miet Leijssen van Better Minds at Work voor een workshop Mentaal Kapitaal.

C-Valley Leuven: Koen Joosen trekker van werkgroep "Sport en Welzijn"

C-Valley Leuven is de recent opgerichte vereniging van bedrijven gevestigd op het Research Park Haasrode en de Ambachtenzone Haasrode. Activiteiten in verband met mobiliteit, beveiliging, goederenstromen, duurzaamheid, verfraaiing en vergroening van het terrein, gezondheid op het werk, gemeenschappelijke sportactiviteiten komen aan bod.

5 jaar Sportpraktijk!

Van enkel sportrevalidatie vroeger naar een totaalaanbod nu met blessurepreventie en sportbegeleiding voor zowel individu, club en bedrijf! 5 jaar sportpraktijk in een notendop...

De waarheid over suiker, gezondheid en prestatie

Over suiker wordt veel gepraat en geschreven. Feiten en meningen, maar ook fabels en mythen. In deze workshop krijg je meer inzicht en wetenschappelijk onderbouwde adviezen in verband met suiker, gezondheid en prestatie.

Summer Bootcamp met Siebe Hannosset

Summer Bootcamp voor (top)sporters, niet-sporters en business professionals: verleg je grenzen door training te combineren met lifestyle factoren en specifieke kPNI principes.

Strijd tegen discriminatie van patiënten

Belangrijk bericht voor patiënten van gedeconventioneerde kinesitherapeuten.

11 juli 2017

Sport jezelf slank?!

In deze blog kijken we kritisch naar de rol van sport en beweging in gewichtsverlies.

28 april 2017

Deconventie

Wij geven gehoor aan de oproep van onze beroepsvereniging AXXON.

7 april 2017

Osteopaat bij TREK-SEGAFREDO

Onze osteopaat is sinds dit seizoen aan het werk bij wielerploeg TREK-SEGAFREDO

6 april 2017

Club in de kijker : Volley Haasrode Leuven

Blessurepreventie, advies op maat en sportbegeleiding ifv optimaal presteren bij VHL!

Vernieuwde module online reservering

boek nu je afspraak online via onze website

2 februari 2017

Yoga lessenreeks

Kom meedoen aan de lessenreeks Yoga telkens op dinsdagmiddag in de Sportpraktijk in het Research park Heverlee.

Corrida

5 tips voor een verantwoorde en gezonde eindejaarscorrida!

BlOG - Uit de startblokken!

Gedaan met goede voornemens, maar actie! “Just START” is het motto in de Sportpraktijk. Daarom deze 5 tips om je sportieve of gezonde doelstelling waar te maken!

Myofasciale therapie

Heel wat pijnstillers worden overbodig dankzij myofasciale therapie (trigger points - dry needling); zowel acute als chronische pijn als gevolg van het verkeerd functioneren van spieren is behandelbaar! Meer weten?

Sportpraktijk @ Researchpark : try-out event - 30 september

Eén jaar in het Researchpark! Heel wat enthousiaste medewerkers van onze buurbedrijven in het Researchpark kwamen 'proeven' van ons aanbod! Een sfeerbeeld...

BlOG - Hoe neem je altijd een stukje vakantie mee?

Als stress – career – life coach ga ik graag met jou op zoek naar wat voor jou best werkt en hoe je dit kan communiceren naar je omgeving. Laten we samen zoeken naar manieren die voor jou beter passen om je werk en je leven in te richten zodat je altijd een stukje vakantie met je mee kan dragen. Stuur een mailtje naar miet@sportpraktijk.be

BLOG - Siebe Vanhee: rotsklimmer en Redcord beoefenaar

Hoe Redcord training echte toppers nog sterker maakt! Het verhaal van rotsklimmer Siebe Vanhee

BLOG - Fit in je hoofd

Sessie ‘Fit in je hoofd’ - work-out voor de mentale spieren in de Sportpraktijk. Het publiek was divers: zowel (top)sporters als niet-sporters, mensen uit het onderwijs, uit het bedrijfsleven en zelfstandige ondernemers. Toch hadden ze allemaal 1 ding gemeen: mentaal fitter worden en fit blijven. Allemaal mensen die iedere dag het beste van zichzelf geven in hun job, hun (top)sport, hun relatie of gezin. In onze ogen allemaal atleten die dagelijks topprestaties neerzetten.

Hockey dames : les in doorzetting!

Coach Koen Joosen beleefde intensieve weken in voorbereiding op de laatste match en deed er samen met de staff alles aan om hun positie in de 1ste divisie te verzilveren.

Levensloop Leuven

We haalden een bedrag op van 8.964€! Dank aan alle lopers en sponsors!

Teamwork makes the dream work!

De Sportpraktijk heeft niet alleen een nieuwe thuis gevonden in Heverlee, maar heeft ook een nieuwe missie, een nieuw aanbod en een concreet actieplan om in 2016 vol in te zetten op een gezond en sportief lichaam. Hoe doen we dat?

Innovatie in de sport

De Sportpraktijk wil innovatie integreren in haar dagelijkse werking. Op 29/1 werd tijdens een persconferentie het project “SportsTechLab” opgezet. Samen met KU Leuven, Biorics, Imec en Topsportslab zal de Sportpraktijk de hockeyspelers van Leuven begeleiden in een fieldlab.

Sportpraktijk meets Sports.Tech : innovatie in sportrevalidatie

Afgelopen donderdag stond therapeut Kjell De Hondt met een sterke uiteenzetting over "innovatie in sportrevalidatie"...

Panathlon

Panathlon Congres 19-22 mei: 'Ethics and Governance in Sport: Are we committed to change?'

Privacybeleid Sportpraktijk

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x